images/pic.jpg

Cesta proti Repentabru

 

Cesta se prične na Opčinah, ko se odcepimo iz Dunajske ceste/Strada per Vienna.
Sprva poteka po Repentaborski cesti/Via di Monrupino, ki ima oznako SP 9 (deželna cesta #9).
Po prihodu na Col se skozi usek vije proti mejnemu prehodu Repentabor in po 5,5 km prečka mejo ter na slovenski strani dobi oznako ceste 619. Pot se nadaljuje skozi Dol pri Vogljah, čez preval Prelovec in navzdol proti Krepljam. Po enajstih kilometrih sledijo Dutovlje, kjer se pot zaključi ob prihodu v center vasi, na stičišču s cesto 204 pri spomeniku NOB.

Del slednje ceste je tudi naša krožna pot. Nanjo se priključimo iz kolovoza, ki pripelje med vojaškim in vaškim pokopališčem. Nato po cesti 619 pešačimo še slab kilometer in se hkrati vzpenjamo proti Dutovljam.


 

 

Cestna dela je prevzela tržaška provinca. Potrudila se je zravnati nekaj vzpetin, zasula nekatere nižje predele in odpravila marsikateri ovinek. Tako so uredili traso za cesto, ki je bila zgrajena in asfaltirana leta 1931. Zasluga gre zlasti Božidaru Komparu iz Krepelj, ki je bil eden izmed upravnih članov tržaške province.

Asfalt je bil položen od Opčin pa vse do dutoveljskega pokopališča. Zadnji kilometer proti »placu« je ostal makadamski.

 


Med gradnjo ceste se je pri miniranju zgodila huda nesreča in Anton Tavčar iz Krepelj je zaradi težkih poškodb umrl v tržaški bolnišnici. Še sedaj se ob cesti na kraju nesreče nahaja  spominski kamen.

 

 

 

 

 

 

 

Viri:
Albin KJUDER, Zgodovinski mozaik Primorske: s posebnim poudarkom gornjega Krasa / zbral in sestavil v letih 1956-1960, Sežana 1972, str. 166, 190 in 294

  • Fotografije:

Miloš Stankovič