images/pic.jpg

Kapelica svetega Roka

 

 

Kapelica oziroma pil stoji tik ob magistralni cesti Sežana–Nova Gorica, nasproti bencinskega servisa in križišča za Godnje.

 

 

 

 

Postavljena je bila leta 1865 in posvečena je Svetemu Roku, ki ga častimo kot velikega priprošnjika zoper kugo. Rodil se je okoli leta 1295 v Montpellieru v južni Franciji in umrl leta 1327.
Sredi 14. stoletja je po Evropi kosila smrtonosna epidemija, znana kot črna smrt in veliko zgodovinarjev verjame, da je bila vzrok zanjo bubonska kuga. Šlo je za hudo nalezljivo bolezen, ki je prizadela določene dele telesa. Po nekaterih virih je uničila tretjino tedanjega prebivalstva in korenito spremenila tok evropske zgodovine. Znan je tudi izbruh po katastrofalnem koroškem potresu leta 1348. V tistem času je bil izdan odlok o nujni preselitvi vaških pokopališč izven vasi.
V Sloveniji je Svetemu Roku posvečenih 33 cerkva.
Po Svetemu Roku je dobilo ime več naselij, predvsem na Hrvaškem, kjer je Sveti Rok tudi deželni patron.

 

 

 

Kapelica v Dutovljah je bila leta 1947 oskrunjena, saj je bil iz nje ukraden kip. Poleti leta 1993 so kapelico obnovili in vanjo postavili sliko Svetega Roka v tehniki olja na platno. Njen avtor je slikar Leopold Strnad.

 

 

 

 

 

 

 

 

viri:

Wikipedija

Ustni vir: Bogdan Špacapan

 

  • več branja:

- Sveti Rok

  • Fotografije:
  • Miloš Stankovič