images/pic.jpg

Predstavitev Teranove krožne poti

 

 

Teranova krožna pot se prične v središču vasi »Na placu«. Izpred Bunčetove domačije, moderno obnovljene stavbe, ki služi potrebam vaščanov, se odpravimo v »Dulnji konc«, ki nam za začetek postreže s čudovitim razgledom na hribovje in gorovje proti severu ter z izobiljem vinogradov na kraški rdeči zemlji. Zlasti jeseni se zdi, kot bi se z listjem na trtah poigraval slikar s široko paleto toplih odtenkov.

 

 

 

Za trenutek se še pomudimo znotraj vasi in si oglejmo kraške domačije – tipičen primer je Polhova – s pravim kraškim »borjačem«, ki ga obdaja visok suhozid, vhod v domačijo predstavlja »kalona« – velika dvokrilna vrata, kamnite »jrte« pa uokvirjajo okna in vrata na fasadi. Zanimanje vzbudijo tudi tipične kamnite kraške »štirne«, korita, kali in kažipoti.
Teranova krožna pot nas ob izhodu iz vasi pripelje do mostu, ki prečka Kraško železnico – Transalpino, nekdanjo železniško povezavo Češke s Trstom. V bližini naletimo na traso vodovoda Klariči–Sežana in se sprehodimo po zgodovinski cesti cesarice Marije Terezije, ki je bila prvotno prometna trgovska pot. Povezovala je kraške vasi in krajšala pot do Trsta.
Ob poti postojimo tudi ob spominskih obeležjih iz prve in druge svetovne vojne, kapelici Svetega Roka na začetku Dutovelj in kapelici pred cerkvijo. Vsekakor je vredna ogleda tudi vaška cerkev, ki je posvečena Svetemu Juriju.
Po prijetnemu pohajkovanju se po prehojenih sedmih kilometrih zopet vračamo v središče vasi, kjer zaključimo naše kraško raziskovanje.