images/pic.jpg

Ostanek železnice Dutovlje - Povir

 

Fragmenti se nahajajo na zahodnem delu vasi.
Do tja pridemo, če se s »placa« odpravimo skozi »Dolnji konec« mimo stare štirne ter naprej po vaški ulici. Asfaltna pot se kmalu strmo spusti, hiše ostanejo za nami, ob strani pa nas  spremljajo urejeni vinogradi.

 


Po dobrih tristo metrih hoje pridemo do kamnitega mostu nad železniško progo. Nadaljujemo po strmi poti, ki vodi naravnost navzdol. Čez nekaj deset metrov že stojimo pred prvim objektom. 

Betonski objekt dolžine šest metrov in z več kot pol metra debelimi stenami sega do sedem metrov v višino. Po nekaterih virih naj bi šlo za tirni zaključek, po drugih pa za začasno skladišče orožja, ki se ga je uporabljalo med pretovarjanjem. Podoben zaklon se nahaja sto metrov vzhodneje. Do tja nas vodi steza, ki jo spremlja kamniti zid, ki je bil včasih prekladalna rampa za potrebe pretovora vojaške železnice. Ta se je v Britofu pri Povirju odcepila od glavne proge Dunaj–Ljubljana–Trst, pred Krepljami prečkala progo Jesenice–Gorica–Trst in se nato pri čuvajnici priključila k prej omenjeni progi. Zaključila se je na postaji Dutovlje/Skopo. Dolžina proge je bila 12,5 kilometra.

Marsikje so ostanki prekladalnih ramp vidni še danes.