images/pic.jpg

Rusa zemlja

 

Rusa zemlja je toponim oziroma krajevno ime za predel vasi, kjer smo lahko deležni enega najlepših razgledov na naši krožni poti. Nahaja se v stranski vaški ulici, ki smo ji domačini izrekli »Dulnji konc«.

 


Območje razgledišča leži v senci starih platan, ki so nasajene ob podpornem zidu. Čudoviti razgled na hribovje in gorovje proti severu nas prisili k prvemu postanku. Ravnodušni ne ostanemo niti ob pogledu na vinograde tik pod nami, še posebej v jesenskih mesecih, ko se narava obarva v rumeno-rdeče odtenke. Refoškova trta zaradi rdeče prsti, jerine oziroma terre rosse, daje vino teran. Že naši »nonoti« so trdili, da le vinogradi okrog Šepulj, Križa, Tomaja, Godenj in Dutovelj dajejo pravi kraški teran. Že od rimskih časov je znano, da teran pozitivno vpliva na človeški organizem in zavira slabokrvnost. Kakorkoli, še danes velja teran za osvežujoče in zdravilno vino, na katerega smo domačini zelo ponosni. Le malo je takih, ki ne bi poznali te kraške črnine z vijoličnim odtenkom.

 

 

Pogled iz razgledne točke se nam ustavi tudi na bližnjih vaseh kot so Skopo, Kopriva, Krajna vas in Pliskovica. V daljavi, na desni, uzremo vasico na griču po imenu Štanjel. Levo od tega slikovitega naselja se blešči cerkev na Sveti gori. Med Štanjelom in Sveto goro lahko opazimo vrhove, ki se vijejo od lukovške Škratljevice do Rabotnice, Malega Ovčnjaka, Svete Katarine ter preko prevala Železnih vrat na Trstelj in njegove Črne hribe, ki se nadaljujejo proti zahodu. Za njimi se na zahodu bleščijo vrhovi Karnijskih in naprej proti severu Julijskih Alp.

 

 

 

 

 

narečno: Rusa zemlja (rdeča zemlja, sskj)

 

Terra rosa ali jerina je rodovitna prst, pogosto naplavljena v dolinah in kotanjah. To so prsti toplejših podnebij z veliko primesi železovih oksidov (na sredozemskih kraških območjih).

povzeto po: Wikipedia

  • Fotografija:
  • Miloš Stankovič