images/pic.jpg

Ostanek nasipa železnice Dutovlje - Povir

 

 

 

Med prvo svetovno vojno je bilo na območju Dutovelj kar nekaj železniških prog. Povezovale so zaledje s položaji na fronti.

Poleg proge Dutovlje–Kostanjevica (22 km) in Dutovlje–Gorjansko (13,5 km) je bila zaradi obstreljevanja obstoječe proge Povir–Opčine zgrajena nova povezava in sicer Britof (Povir)–Dutovlje (12,5 km).
Dela so potekala od 6. novembra 1916 do 4. avgusta 1917.

Vojaška proga se je v Britofu pri Povirju odcepila od glavne proge Dunaj–Ljubljana–Trst, pod Krepljami prečkala progo Jesenice–Gorica–Trst in se nato pri čuvajnici priključila k prej omenjeni progi ter se končala na postaji Dutovlje/Skopo.
Skupaj s progo je bila zgrajena velika vojaška pretovorna postaja Britof. Enako pomembni sta bili še vmesna pretovorna postaja pod Dutovljami pri čuvajnici in tista na končni postaji Dutovlje/Skopo. Z vmesno pretovorno postajo se je tudi začela prej omenjena ozkotirna poljska proga proti Gorjanskem.

Ostanki nekaterih prekladalnih ramp in železniških nasipov so vidni še danes. Omembe vredni so ostanki nadvoza čez progo Jesenice–Nova Gorica–Sežana pri Krepljah. Levo in desno od nadvoza so še vedno fragmenti nasipa nekdanje vojaške železnice.

 

 

 

 

 

 

viri:

Wikipedia

Volnik, M. Stankovič 2012

Železnice Kras-Carso

Fotografiji: Miloš Stankovič